De speciale varianten van de Belgische nummerplaat

Waarom zijn er eigenlijk nummerplaten met groene letters en cijfers in plaats van de normale rode? En zijn er nog andere Belgische nummerplaten met andere kleuren of speciale nummerplaten?

Een nummerplaat met groene letters en cijfers op een witte achtergrond? “Dat is een garageplaat” zeggen de meesten dan. En eigenlijk is dat antwoord al deels fout. Want een “garageplaat” is eigenlijk een volksterm. Bij de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer spreken ze officieel van een commerciële kentekenplaat en is alleen maar bedoeld voor gebruik door de professionals van de automobielsector.

Maar niet iedere professional die recht heeft op zo’n commerciële kentekenplaat krijgt dezelfde nummerplaat...

Er bestaan drie soorten “garageplaten”

Het zijn allemaal witte borden met groene letters en cijfers maar ze zijn van elkaar te onderscheiden door hun beginletter: een proefrittenplaat begint met de letter Y, een handelaarsplaat met de letter Z en een beroepsplaat herken je aan de letter V.

Iedere soort van de commerciële kentekenplaat correspondeert met een beroepscategorie binnen de automobielsector: constructeurs kunnen een proefrittenplaat aanvragen; wie een groot- of kleinhandel in voertuigen heeft een handelaarsplaat en de beroepsplaat is er alleen maar voor koetswerkmakers en herstellers.

Er zijn nog andere kleuren

Zo rijden militairen rond met zwarte cijfers rond die voorafgegaan worden door een Belgische vlag.

Je hebt ook een kentekenplaat met witte tekens en een witte buitenrand op een rode achtergrond. Deze begint altijd met de rode letter G en mag alleen voor landbouw- of bosbouwtrekkers gebruikt worden die op rode gasolie mogen rijden.

Dezelfde kleuren zijn ook te vinden bij nummerplaten op voertuigen die worden geëxporteerd of die hier maar tijdelijk rondrijden. Die beginnen respectievelijk met de letter X en de letter W.

Een tenslotte rijden er in ons land zelfs nog twee auto’s rond met een witte nummerplaat met blauwe letters. Die beginnen met EUR gevolgd door een cijfercombinatie. Het gaat om twee auto’s van Europese ambtenaren.

En wat met dDe eerste letters van de nummerplaat?

Er verschillende categorieën, met een andere eerste letter of eerste cijfer. Een nummerplaat voor een oldtimer begint met een O, voor een taxi met een T en diplomaten rijden rond met CD op hun nummerplaat. Nummerplaten die beginnen met A, E of P zijn dan weer kentekenplaten van politici. De leden van de koninklijke familie rijden enkel met een cijfer rond , de koning met de “1”.

Eén ding hebben álle nummerplaten gemeen: de politie dat ze overdag allemaal vanop 40 meter afstand te lezen zijn.

Bron: nieuwsblad.be