Nieuwe commerciële kentekenplaten vanaf 2022

De reglementering met betrekking tot de nieuwe commerciële kentekenplaten is van toepassing sedert 1 januari 2021. Sinds 15 februari 2022 zijn er enkele wijzigingen.

De commerciële plaat is ofwel een “proefrittenplaat”, ofwel een “handelaarsplaat” ofwel een “beroepsplaat” voor gebruik door de beroepsbeoefenaars van de automobielsector.

De commerciële plaat heeft een mosgroene kleur op een retroreflecterende witte achtergrond. De kentekenplaat bestaat uit drie letters gevolgd door drie cijfers. Dit opschrift wordt voorafgegaan door de letter:

  • “Y” voor de “proefrittenplaat”,
  • “Z” voor de “handelaarsplaat”,
  • “V” voor de “beroepsplaat”.

Als u "handelaarsplaten” met de oude nummering (1-ZAB-123) hebt, kan u nog steeds een aanvraag indienen om hun geldigheid te verlengen. U krijgt echter een plaat met de nieuwe nummering (Z-ABC-123) en u moet uw oude plaat laten schrappen.

Als u “proefrittenplaten” met de oude nummering (1-ZZB-123) hebt, kan u niet langer een aanvraag indienen om de geldigheid ervan te verlengen. U zal deze platen vanaf 1 januari 2022 niet meer kunnen gebruiken. Als u carrosseriebouwer of -hersteller bent, kan u een "beroepsplaat” (V) aanvragen, waarmee u een auto voor technische inspectie kan aanbieden, na een reparatie kan testen of kan afleveren.

Bron: traxio.be